NAČINI POBOLJŠANJA DISCIPLINE ZA TRENINGE, PREHRANU I ŽIVOT OPĆENITO

Samodisciplina i naporan rad ključni su za uspjeh. Evo kako postaviti ciljeve i kako ih postići.

U sportu koliko je god bitno tijelo toliko je bitan um ako ne i bitniji. Samodisciplina značajno utječe na vaš atletski nastup, određujući brzinu vašeg napretka. Postavljanje ciljeva i prihvaćanje tjelovježbe s oba ugodna i neugodna dijela su izvrsni pristupi koji vam omogućuju povećanje motivacije i predanosti.

Ono što čini sport složenim iskustvom koje razvija ne samo vaše tijelo nego i vas kao osobu je psihološka dimenzija koja obuhvaća brojne mentalne procese kao što su sposobnost prihvaćanja uspjeha i neuspjeha, odlučnosti, konkurentnosti, suparništva, odlučivanja i konačno, Ali možda najvažnije, samodiscipline.

Za amatere i profesionalne sportaše i sportašice, ova osobina je vitalna komponenta za izvedbu. Iako atletski izazovi s kojima se dvije skupine suočavaju se razlikuju, psihološke prepreke kao što su ometanja, iskušenja i nedostatak motivacije na isti način utječu na iskusne sportaše i rekreativce, ističući neizbježne osobine ljudske prirode. U oba slučaja, to je sposobnost pojedinca da im se odupre što određuje učinkovitost vježbanja.

Iako, kao i svaka druga mentalna vještina, samodisciplina se snažno oslanja na osobnost, odgoj i iskustva,  sljedeći savjeti mogu vam pomoći da ostanete motivirani i maksimalno poboljšate svoje rezultate.

Samodisciplina će vam pomoći da postignete svoje ciljeve

Naučite voljeti sport sa svim njegovim manama

U sportu, baš kao u životu, nema ničega kao što je odabir onog što vama odgovara kada se nadate postići nešto.

Na putu do cilja nema prečaca. Talenti s kojima ste rođeni neće vam omogućiti izravan pristup vrhu. Međutim, postoji velika vjerojatnost da će naporan rad u obliku treninga vam to i omogućiti, što znači da nema načina da zaobiđete znoj, iscrpljenosti i bolne mišiće. Suočeni s tom situacijom, nema boljeg pristupa prihvaćanju neizbježnog nego pokušaja uživanja u vježbama koje nevolimo.

Naučite da cijenite guranje tijela do krajnjih granica, osjetiti uzbuđenje postizanja ruba tjelesne sposobnosti i zadovoljstva otpora pod takvim okolnostima. To će vam ponuditi samopouzdanje, održati strast za kretanjem i omogućiti vam da pogledate neugodnu stranu sporta u potpuno novom svjetlu i tako izbjegnete bilo kakve misli prije treninga o odbojnosti ili osjećajima oklijevanja. Pokušajte uzeti svaki tren vašeg treninga jedan korak odjednom, uživajući i diveći se načinu na koji vaše tijelo poslušno reagira na vaše zahtjeve.

Poboljšajte disciplinu – Postavite precizne, realne ciljeve

Kada sudjelujete u dugoročnom pothvatu kao što je vježba, dobivanje nekog oblika priznanja na putu učinit će cijeli proces znatno ugodnijim.

To će vam također omogućiti da osjetite zadovoljstvo jer ste nešto ostvarili, povećavajući svoj entuzijazam i samopouzdanje i time poboljšavajući samodisciplinu koja će vas zadržati. Postavite određene ciljeve u svom treningu, koje treba ispuniti do kraja tjedna ili tijekom nekoliko tjedana. Na taj način dobit ćete osjećaj žurnosti u poštivanju rokova koje ste utvrdili te ćete također dobiti konkretne rezultate koje ćete moći smatrati dostignućima.

Odlučite se za podizanje određene težine ili dovršite određeni broj ponavljanja, a zatim radite prema svom cilju metodološki i samosvjesno. Važno je i postavljanje ciljeva s razumnim teškoćama postizanja: premali ciljevi vam neće pomoći da povećate svoju samodisciplinu, dok pretjerano ambiciozni planovi mogu dovesti do toga da ih napustite. Pokušajte realno procijeniti svoj napredak u određenom vremenskom razdoblju uzimajući u obzir sate koje imate na raspolaganju za treniranje, bilo kakve ozljede ili tjelesne nelagode (prehlade, itd.) s kojima se suočavate pri vašim uobičajenim izvedbama na području kojem radite da bi ste se poboljšali u tome određenom vremenu.

Zapiši ih sve

Pristup koji pruža praktičnu pomoć u provedbi prethodno opisane preporuke je vizualni podsjetnik onoga što ste planirali postići u određenom vremenskom razdoblju. Nakon što pažljivo odredite cilj vježbanja, napišite ga na komad papira, mobitel ili na nekakav podsjetnik sa notifikacijama, tako da postane jedan od vaših zadataka u tjednu.

Što je vidljiviji, to ćete više shvatiti kao obvezu, što će vas zauzvrat učiniti više discipliniranim u vašem treningu.

Nađite nekog sa istim ili sličnim ciljem

Dva razloga govore u korist treninga sa partnerom. Prije svega, ovaj pristup će aktivirati vašu konkurentsku stranu, što značajno poboljšava vašu samodisciplinu i vašu predanost treningu.

Istraživanje koje je proveo istraživač na sveučilištu u Kansasu pokazalo je da su subjekti koji su vježbali s nekim tko je bio malo bolji od njih povećao intenzitet treninga za 200%.

Također iskoristite društvenu stranu Crossfita i pazite na one u Boxu koji su na sličnom levelu kao i vi. Ako imate sportske uzore , povremeni pogled na njihove videozapise za vježbanje može pomoći da potaknete vašu motivaciju da ih nadmašite, a zatim i svoju samodisciplinu.

Trenirajte sa i protiv vaših prijatelja nek vam budu motivacija

Drugo, dovođenje nekoga na trening posebno je učinkovito u motivaciji amaterskih sportaša. Prijateljski entuzijazam na dan kada se osjećate lijen može vas spriječiti da loše odradite ili općenito preskočite trening.

Vizualizirajte vaš uspjeh

Sanjarenje može biti izvrsna metoda odugovlačenja, ali u ovom slučaju također može imati pozitivan učinak. Kad god osjećate razočaranje, dosadu ili lijenost, samo se zamislite kako izvlačite savršen snatch ili puno ponavljanja određene vježbe. Razmislite o zasluženom odmoru koji ste stekli do kraja treninga i zadovoljstva koju ćete osjetiti nakon što konačno postignete svoj cilj. Zatim se ustajte i raditi prema ostvarivanju upravo toga,ali ovaj put za stvarno.

Nek vam se to isplati, financijski govoreći

Ovo je jedan za ekonomičnije među vama. Koji je bolji motivator od novca koji ste uložili u vaš trening? Budite svjesni koliko ste izgubili ako preskočite trening ili trenirate bez napretka. Zato iskoristite svoje treninge i osječajte se sretno  s ulaganjem u svoju izvedbu, zdravlje i  općenito dobrobit.

Samodisciplina zapravo ne može biti naučena. Ne postoji čarobna formula koja vas dugoročno pretvara u odgovornu i discipliniranu osobu. Ipak, slijedeći savjete predstavljene u ovom članku mogu vam pomoći da ostanete svjesni svojih ciljeva i da održavate svoj sportski entuzijazam, što će neizbježno dovesti do poboljšane atletske izvedbe i više zadovoljstva koje dolaze iz ovog važnog dijela vašeg života.

Konačno, zašto ne pokušate usvojiti ove pristupe za druge svakodnevne zadatke koje uvijek stalno odgađate.

 

By | 2017-06-06T13:31:46+00:00 lipanj 6th, 2017|Motivacija|0 Comments

Leave A Comment